Hvad er Iaido

Kendo-elever står over for hinanden i stående positioner iført beskyttelsesudstyr (Bogu) og med et bambussværd (Shinai) for at afgøre sejr eller nederlag.
Iaido (måde at trække og skære med sværdet) er kunsten at skære, støde og forsvare med det rigtige sværd (Katana) ved at bruge en mangfoldighed af applikationer mod imaginære modstandere.
Uanset om man knæler, sidder, står eller går, og uanset om man bliver angrebet fra alle sider, må sværdkæmperen forudse, forsvare og gøre gengæld. Iai beskæftiger sig med angreb og forsvar i form af Ma-ai (afstand), Hasuji (vejen til sværdslaget) og Te-no-uchi (greb om Tsukaen eller sværdets fæste).
I enhed med det samme er ånden at gå ind i modstanderens angreb med harmonisk sværd- og kropshandling for at besejre fjenden gennem hans psykologiske svaghed. Dette er ægte selvforsvar.
Nakayama Hakudo, en meget vigtig Iaido-mester i det 20. århundrede, betragtede Kendo og Iaido som uadskillelige og sammenlignede dem med en fugls vinger. For at mestre sværdets kunst var han overbevist om, at perfektion ikke kunne opnås, hvis en af de to manglede.
Alligevel er spirituel træning større end teknik. Iai betyder ikke nødvendigvis at skære en fjende, men snarere at skære fjenden i dig selv. Sejr i Iai er det ikke-hævngerrige hjerte og ophør eller konflikt ved ikke at trække sværdet.
Således forstår du måske, hvorfor Iai fra gammel tid blev kaldt Saya-no-uchi – uovervindelighed uden at trække sværdet. Med andre ord er Iai en træningsproces mod menneskelig perfektion, aldrig af morderisk hensigt, men fredfyldt. Den moderne betydning af Iai er fred og ro for menneskelivet.
I større forstand betyder Iai vejen til at bo i harmoni:
gennem endeløs praksis ved at søge harmoni med universet.

Træningsproces

Den Iaido der undervises og trænes i DKF regi hedder Zen Nippon Kendo Renmei eller ZNKR. Denne stil af standardiseret iaido er også kendt som Seitei Iaido og følger nøje de retningsliner, der er beskrevet i tilhørende manualer og beskrivelser. I Danmark skal du typisk som minimum være 15 år for at kunne deltage i træningen med en

iaito af træ eller en bokken med tilhørende skede.

Du skal være 18 år og havde blankvåbentilladelse (bæretilladelse, søges på politiets hjemmeside) og være i besiddelse af en Iaito i den længde, der passer til din højde for at blive gradueret fra 2 kyu og opefter. Med Iaido lærer vi at trække sværdet så hurtigt som muligt og at gøre gengæld med et modangreb mod en eller flere modstandere. Kata, er foruddefinerede bevægelser, øvet på egen hånd er grundlaget for de teknikker, der

bruges i Iaido. Disse øvelser øves med en kopi eller et rigtigt sværd. Iaido udvikler koordinationen mellem krop og bevægelser og derudover øger

koncentrationsevnen hos deltageren.

Udstyr man bruger i starten

Iaido Gi & Hakama:

Er den klassik uniform der også bruges i Kendo, der er lidt modifikationer
således at bevægelse bliver nemmere

Shitagi:

Shitagi bæres under den normale gi.
Det hjælper med at holde dig varm samt absorbere sved.

Obi:

Stof bælte man benytter under Hakama

Bokken with plastic Saya:

Er et sværd lavet af træ samt et skafte. Man begynde tit med dette,
før man investere i et rigtig Iaido sværd

Iaido sværd with Saya

Iaido sværd er Imiteret sværd som der trænes med i Iaido.
Disse kan ikke blive skarpe, men kræver stadig blunt
våbenstilladelse for at benytte under træningerere